De energiesector in Nederland bevindt zich in een transitie – de Energietransitie. De overheid stuurt aan op het ontvlechten van de aansluitingen van grootzakelijke klanten - het zogenaamde vrije domein. De netbeheerder zal daarmee in de toekomst bij het stroom- en gasnetwerk slechts tot aan de netwerkaansluiting verzorgen; de achterliggende klantinstallaties zullen bediend worden door de vrije markt. Alliander is het programma Vrije Domein naar Kenter gestart om dit te realiseren, waarbij Kenter de vrijemarktpartij is van Alliander. Op basis van vertrouwen, ervaring met eerdere migratievraagstukken en ervaring met procesafhechting met een IT-component, is Marcadus gevraagd om deze opdracht op zich te nemen middels het leveren van een IT projectmanager en een procesanalist voor zowel de latende als ontvangende kant.
Hugo: “In totaal omvat dit project drie delen. Het laten aansluiten van de operationele requirements op de IT-aanpassingen, het ontwikkelen en uitvoeren van de migratie, en uiteindelijk het meedenken over de toekomst van Liander als volledig gescheiden netbeheerder van het vrije domein. Je ziet daarbij dat het niet vanzelfsprekend is om sluitende operationele requirements op te leveren. Hierdoor hebben wij de operatie uitgedaagd op de inhoud, waarmee de vertaalslag naar IT gemaakt kon worden.”
Maurits: “De gevolgen van de ontvlechting hebben meer impact voor gebruikers binnen Alliander dan dat het op het eerste oog lijkt. Dit betekent dat we regelmatig change management ondersteuning hebben verleend. Door de toekomstsituatie te simuleren in een IT-proces, is het voor proceseigenaren gemakkelijker te begrijpen wat voor hen de impact gaat worden. Hierdoor is het voor iedereen klip en klaar wat de komende veranderingen gaan zijn. Je creëert daardoor een heel ander type samenwerking dan wanneer je droge IT-voorstellen presenteert.”
Hugo: “Bij de scheiding van data, merk je dat we ontgonnen gebied raken binnen het bedrijf. Het aanbrengen van een grens tussen Vrije Domein data en Gereguleerde Domein data maakt veel discussies los, waarbij het belangrijk is de juiste technische vragen te scheiden van de functionele vraagstukken. Tevens is er belang bij een goede facilitator die besluitvorming op functioneel niveau juist kan vertalen naar detailrequierments voor het project. Communicatie tussen business en IT slim faciliteren is daarbij van het hoogste belang.”
Maurits: “Het was een pittig traject, waarin we in korte tijd veel hebben moeten presteren. Het is ons gelukt om binnen een jaar de pakket selectie uit te voeren voor een nieuwe ERP en GIS systeem, deze te implementeren en een volledige datamigratie uit te voeren, de bijbehorende afhechting te organiseren en de aflopende processen dicht te zetten. Vervolgens hebben we ook inzicht gegeven in de benodigde IT activiteiten van zowel Alliander als Kenter, die na de ontvlechting moeten plaatsvinden.”
Hugo: “De conclusie van dit verhaal? Begrijpen op welke momenten je als IT extra waarde kunt leveren, en op welke momenten dat je de business-partijen kunt inspireren. Alleen op die manier kun je een gelijkwaardige samenwerking creëren waarbij je optimaal elkaars kennis en uitgangspunten kunt gebruiken. Dit vergt iemand die de IT-werking op abstract niveau begrijpt en weet hoe besluitvorming aan IT-zijde kan faciliteren, tegenover iemand die aan de business-kant de dialoog kan vormen over voorkeuren en keuzes die gemaakt moeten worden. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar de bewustwording hiervan is stap nummer 1 in de goede richting.”
Hugo Arts & Maurits Willemsen
Alliander is als netwerkbedrijf verantwoordelijk voor de distributie van energie, zoals elektriciteit, (bio)gas en warmte. Ruim drie miljoen consumenten en bedrijven worden iedere dag van gas en elektriciteit voorzien. De basis van Alliander is gelegd met de oprichting van de N.V. Provinciale Geldersche Electriciteitsmaatschappij (PGEM) in 1915. Na verschillende overnames, fusies en splitsingen ontstond Alliander N.V. op 1 juli 2009 als zelfstandig netwerkbedrijf.