Een goede uitvoering van een project blijft nog steeds een uitdagende mix van scope, planning, resources en stakeholdermanagement. Klinkt makkelijk, maar in de praktijk blijft dit een uitdaging. Naarmate de complexiteit van een project toeneemt stijgt de faalfactor.
Goed geleide projecten hebben een belangrijk aandeel in het succes van een bedrijf. Hoe meer projecten uit het projectportfolio conform business requirements op tijd worden opgeleverd, hoe beter een bedrijf kan presteren. Vaak schort het niet aan een zeker ambitie niveau, maar eerder aan het stellen van prioriteiten, beschikbaarheid van resources en middelen.
Keuzes maken en je daar aan houden lijkt een open deur, maar is in werkelijkheid een aardige uitdaging. Een goed lopend portfolio management is daarbij een belangrijke sleutel tot succes.
Dit is echter maar een deel van het verhaal. De realisatie van alle ideeën, projectbrieven en andere backlog’s gaat niet altijd vanzelf. Vaak blijkt dat de verschillende stakeholders een ander beeld hebben van de eindoplossing. Ook wordt het overzicht snel verloren door een gebrek aan duidelijke project rapportages waardoor teamleden hun eigen weg c.q. wordt er in al het enthousiasme net het verkeerde uitgewerkt.
Om ervoor te zorgen dat de stroom van projecten niet een keer maar over een langere termijn gerealiseerd worden, werken wij al vele jaren met het Project Management As A Service (PMAAS) concept. Door het duidelijk vooraf definiëren van project producten en een duidelijk focus van de project manager op de processen in plaats van de inhoud is de projectuitvoering niet alleen verbeterd, maar is er ook rust gekomen. Reflectie en focus op scope, tijd en kwaliteit geeft uiteindelijk meer grip op de delivery. Iets waar alle betrokken partijen blij van worden.
Project uitvoering vanuit een service concept is niet het enige deel van het antwoord voor een betrouwbare projectdelivery. Het neveneffect van dit concept is wellicht nog wel beter. Om er voor te zorgen dat het gehele proces van Idee naar uitvoering netjes langs alle poortjes loopt, moet je zorgen voor eenduidige afspraken. De uitwerking van requirements, business cases en overdracht naar een scrum of klassiek projectteam is voor alle partijen van belang. Hierdoor worden de valkuilen van scope, planning, resourcing en verwachtingsmanagement aan het begin van het project ondervangen.
Marcadus werkt al langere tijd met dit concept waaruit blijkt dat niet altijd even makkelijk is, maar uiteindelijk blijkt deze aanpak te leiden tot projecten die eerder het gewenste eindresultaat opleveren. Hierbij worden veranderingen of uitzonderingen ook beter inzichtelijk gemaakt. Een kritische review en continue drive naar verbetering helpt hier natuurlijk aan bij.
Rust in de uitvoering van al die projecten en een betere match qua verwachtingen helpt niet alleen de betrokkenen, maar uiteindelijk ook de toekomst van het bedrijf. Al met al best interessant dus om meer service in projecten te stoppen.
Eens verder sparren over onze visie over Project Delivery, neem gerust contact op. Wij delen graag onze visie en expertise.